10 érv, hogy miért fogyasszunk rendszeresen céklát
A cékla könnyen beszerezhető gyökérzöldség, amely gazdag vitaminokban és ásványi sókban. Számos kedvező élettani hatása miatt igyekezzünk rendszeresen fogyasztani belőle. Változatosan elkészítve igen könnyen beilleszthető a vegyes étrendbe.
1) Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz a cékla?
Megtalálható benne többek között: a cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, mangán, nátrium, réz, szelén, vas, valamint béta-karotin, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin és folát.
2) A céklában rejlő antioxidáns és gyulladáscsökkentő potenciál
Számos állatkísérletben és humán kutatások során vizsgálták a cékla kivonat egészségre gyakorolt kedvező hatásait. A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy a céklában számos területen rejlik potenciál az egészségmegőrzés terén.
Jó néhány összetevőjének van potenciális antioxidáns, gyulladáscsökkentő és érvédő hatása. Ezért ígéretes lehet a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kezelésében. Azonban további klinikai vizsgálatokra van szükség mindezek megerősítésére.
3) A cékla kedvezően befolyásolhat bizonyos anyagcsere betegségeket
A céklalé fogyasztása kedvezően befolyásolhatja bizonyos anyagcsere betegségek alakulását. Így például a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, az inzulinrezisztenciát és a veseműködési zavarokat.
Egyes humán vizsgálatok során arról számoltak be, hogy csökkenti a szisztolés és diasztolés vérnyomást, gátolja a vérlemezkék aggregációját, javítja az érrendszer funkcióit és az erek belső falának állapotát, csökkenti a vércukorszintet és javítja az inzulin homeosztázist (a szervezet belső állapotának állandóságát biztosító élettani folyamatok összessége). Ezen túl kedvezően hat a bélflóra állapotára.
A céklában megtalálható bioaktív vegyületekről úgy gondolják, hogy azok felelősek az ígéretes klinikai hatásokért.
4) A céklalé fogyasztás javítja a sportteljesítményt?
A céklalé fogyasztása egyre népszerűbb a sportolók körében, mint sportteljesítmény javítását célzó termék. Nagy koncentrációban tartalmaz nitrátot, amely az elfogyasztást követően nitrogén-monoxiddá alakulhat a szervezetben.
A nitrogén-monoxidnak számos funkciója van az emberi szervezetben, beleértve az értágító hatást is, amely csökkenti a vérnyomást és fokozza a különböző szervek oxigén- és tápanyagellátását. Ezáltal a céklalé fogyasztása hatással lehet a vázizmok oxigénellátására, az izomműködés hatékonyságára és az állóképességre is. Így pozitív hatással lehet a sportteljesítményre.
Azonban jótékony hatásai mellett potenciális egészségügyi kockázatai is lehetnek. A céklalé fogyasztása könnyen az elfogadható napi beviteli limit fölé emelheti a nitrátbevitelt. A túlzott nitrátbevitelről ismert, hogy serkenti bizonyos rákkeltő vegyületek szervezeten belüli képződését. Ezen túl számos egyéb káros hatást is kiválthatnak. A jótékony hatásokkal foglalkozó tanulmányokhoz képest a céklalé negatív hatásaira vonatkozó adatok és szakirodalom meglehetősen korlátozott. A megfelelő kockázatértékelés érdekében bővíteni kell az ezzel foglalkozó tanulmányok számát.
Összességében elmondható, hogy egyetlen adag céklalé elfogyasztásának az izomműködésre vagy az edzés hatékonyságára gyakorolt pozitív hatása nem meggyőző. A legtöbb tanulmány azonban azt sugallja, hogy a céklalé fogyasztása jótékony hatással van a fizikailag aktív, edzett nők teljesítményére. Ugyanez nem koherens a sportoló férfiak esetében. A kapott eredmények nem meggyőzőek, a sportágtól és a vizsgálati módszertől függenek.
Azonban a rövidtávú, de rendszeres céklalé fogyasztás (napi egynél többször vagy több napon keresztül) jótékony hatással lehet a fizikailag aktív férfiak sportteljesítményére. Nők esetében több kutatást kell végezni, mert kevés a rendelkezésre álló tanulmány.
5) Segíthet bizonyos időskori betegségek megelőzésében?
Egy kutatócsoport azt feltételezi, hogy a frakcionált céklalé alkalmas lehet:
- az időskori szarkopénia – izomerő- és izomtömeg vesztés a kor előrehaladtával;
- a kognitív hanyatlás és
- az Alzheimer-kór megelőzésében.
6) Jobb lehet a vas hasznosulása
A céklában megtalálható vegyületek számos mechanizmuson keresztül serkenthetik a vas felszívódását a bélben. Az aszkorbinsav és más szerves savak jelentősen fokozzák a vas biohasznosulását. A cékla pedig gazdag aszkorbin- és citromsavban. Ezen túl úgy tűnik, hogy a betelain nevű vegyület kapcsolatba hozható a bélnyálkahártyán végbemenő vasion-transzporttal.
A vas létfontosságú a vérképzéshez és ez által a megfelelő oxigénellátás biztosításához.
7) Alacsony a kalóriatartalma és rostokkal lát el
100 g cékla mindössze 43 kcal-t, emellett 2,8 g élelmi rostot tartalmaz. Alacsony energiatartalma és rosttartalma hozzájárulhat a normál testsúly fenntartásához, valamint beilleszthető egy súlycsökkentő diétába. Ezen túl az élelmi rostok fokozzák a teltségérzetet, jót tesznek a bélflórának, növelik a széklet térfogatát és fokozzák a bélmozgást. Ezáltal a cékla hozzájárulhat az egészséges bélműködéshez.
8) Úgy tűnik, a cékla jót tesz a máj egészségének is
Bizonyos kutatási eredmények az sugallják, hogy a céklalében megtalálható bioaktív vegyületek májvédő tulajdonsággal rendelkeznek.
9) Számos további területen rejlik potenciál a céklában
A céklát hagyományosan zöldségként használjuk. Ezen túl megannyi lehetőség rejlik benne. Bizonyos országokban levét illetve a belőle készült kivonatokat a hagyományos orvoslásban alkalmazzák. Valamint használják élelmiszer-színezékként, illetve kozmetikai adalékként is.
Magas antioxidáns és potenciális gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a cékla felhasználható úgynevezett funkcionális és innovatív élelmiszerek fejlesztéséhez. Önmagában vagy más élelmiszerekkel kombinálva erősíthetik egymás pozitív élettani hatásait, illetve növelhető a termék tápértéke. Egyes kutatások fókuszában pedig természetes nitrát tartalma áll. Húskészítmények tartósításában lehet szerepe.
10) Könnyen beilleszthető a normál, vegyes étrendbe
A cékla nagyon könnyen beillesztethető az étrendünkbe és igen változatosan elkészíthető. Fogyaszthatjuk nyersen (lé formájában, salátába reszelve), savanyúságként, főzve, mint főételt vagy köretként. A cékla földes aromája jól harmonizál a kakaó és csokoládé keserű ízével, így kiváló sütemény alapanyag válhat belőle. Ráadásul intenzív színt adhat kenyereknek, egyéb péksüteményeknek. A lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt.
Érdemes elolvasni9 érv az alma rendszeres fogyasztása mellett
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Űrhajó? Dehogy! Egy tanulmány szerint egy fejlett idegen civilizáció az egész csillagrendszerét terelheti
Létezett a természetben is nukleáris reaktor, és kevesebb, mint 2 milliárd éve még aktív volt
Eddig ismeretlen vulkánt fedeztek fel Magyarországon
Elképesztő: a gízai nagy piramisnak nem 4, hanem 8 oldala van
3200 évvel ezelőtt több civilizáció is egyszerre, rejtélyes módon hullott szét
Melyik régiókban és területeken található a legtöbb építkezési munka ma Magyarországon?